
Voor tal van BN’ers, politici, sporters en ambassadeurs onthoofdde horecaman Daam Scharloo (86) uit Gouda flessen champagne met een sabel, zonder daarbij één druppel te verspillen. Maar de koek is op en de dood zit hem op de hielen. Maandag is hij nog één keer gastheer op zijn eigen ‘levensfeest’, dat ook doorgaat mocht hij de datum niet halen.
Scharloo heeft een bruisend leven in de horeca achter de rug. In het Groene Hart verwierf hij vooral bekendheid als de patron van ’t Baarsje in Waddinxveen, landelijk als sabreur. „Het eeuwenoude sabreren van wijn en champagne deed ik elke week, op feesten overal in het land, maar ook bij mensen aan huis”, vertelt hij.
Maandag, 11 november 2024 volgt – als alles gaat zoals gehoopt – zijn laatste feest. Bijna tweehonderd vrienden en bekenden komen dan naar het Kasteel van Rhoon voor ‘een ouderwets moment van samenzijn’, waarvoor horecavrienden alles uit de kast halen. Die proosten ook op zijn leven, mocht Scharloo het onverhoopt mislopen.
„Ik zit nu in het allerlaatste stukje van mijn leven”, zegt de Gouwenaar in zijn seniorenappartement met uitzicht over de stad, tot in de puntjes smaakvol gekleed. „Het kan zomaar stoppen, ondanks alle dure medicijnen die ik heb. Het is elke dag weer een verrassing hoe het gaat. Mijn hart is volledig van slag. Dat houdt natuurlijk een keer op.”
Zeldzame hartziekte
Zes jaar geleden kreeg de oud-patron van ’t Baarsje te horen dat hij de zeldzame hartziekte amyloïdose heeft. „Het is een ziekte van de hartspier waardoor het hart minder goed samentrekt en ontspant. Het hart is als het ware in de knoop geraakt door de druk van verklevend eiwit. Daar staat maximaal vijf jaar voor en die zijn allang voorbij.” De laatste twee maanden is zijn situatie verslechterd. „Ik heb de artsen gezegd er niets meer aan te doen als mijn hart stopt. Over is over en op is op.”
“Zelf kijk ik terug op een absoluut rijk en schitterend leven. Ik ben er volledig tevreden over.”
Daam Scharloo (86)
Hij kijkt terug op een ‘absoluut rijk en schitterend leven’. „Ik ben er volledig tevreden over.” De foto’s aan de muren van zijn appartement getuigen daarvan. Daarop staat Scharloo met acteur Rijk de Gooyer, tennislegende Tom Okker, de Franse superchef Paul Bocuse en een heel contingent andere bekenden.
Verder foto’s van ’t Baarsje, waar op het niveau van de topkoks Cas Spijkers en Paul Fagel werd gekookt. „Apetrots ben ik op de sterren die mijn ‘snoepwinkeltje’ in allerlei beoordelingen kreeg”, zegt hij over het restaurant waar hij van 1983 tot 2006 de scepter zwaaide. „Het zijn allemaal aaien over mijn bol.” Hij werd uiteindelijk benoemd tot erelid van de restaurateursclub Euro Toques.
Boven de plakboeken die uitgespreid liggen op de huiskamertafel haalt hij herinneringen op. „Voor een collecte in ’t Baarsje vroeg ik majoor Alida Bosshardt van het Leger des Heils. VVD-prominent Hans Wiegel kwam er overleggen en eten met partijgenoten. Er waren ook proeverijen met culinair journaliste Ria van Eijndhoven. ‘Eten doe je thuis, bij mij kom je om te snoepen in een perfecte symbiose van kwaliteit en sfeer’, zei ik altijd.”
“Achter de bar staan vind ik overigens het zwaarste werk in die wereld.“
Daam Scharloo (86)
Scharloo begon zijn horecaloopbaan in het toenmalige café Cosy Corner aan de Wethouder Venteweg in Gouda. Zijn ouders zaten eveneens in de horeca: die hadden een cafetaria in de Stoofsteeg. „Achter de bar staan vind ik overigens het zwaarste werk in die wereld”, meent de Gouwenaar, terugkijkend op zijn carrière.
Lichtmatroos
Voor die tijd was hij tien jaar lichtmatroos op de grote vaart. „Altijd vriendelijk zijn naar anderen heb ik op zee geleerd”, vertelt hij. „Vriendelijk zijn is niet zo moeilijk hoor: als je lief bent voor anderen, krijg je er vanzelf veel voor terug. Zo werkt het. Aandacht geven is het allerbelangrijkste.”
Na Cosy Corner volgden Lekzicht in Schoonhoven, Van Kekem in Gorinchem, Florida in Boskoop, Elfhoeven in Reeuwijk-Brug, Royal-Inn in Waddinxveen en vervolgens de Gouwe Dis aan de Gouwe, voordat hij ’t Baarsje op de culinaire kaart zette.
“Ik ben twee keer sabreurkampioen van Nederland geweest. Nog deze zomer heb ik als enige in ons land de hoogste onderscheiding gekregen“
Daam Scharloo
Daam Scharloo, gescheiden vader van een zoon en twee dochters, werd in de periode daarna het bekendste gezicht van een legertje sabreurs. Dat is de kunst om met een sabel (sabre) in één gecontroleerde beweging en met enorme snelheid een fles champagne te ‘onthoofden’. „Ik ben twee keer sabreurkampioen van Nederland geweest. Nog deze zomer heb ik als enige in ons land de hoogste onderscheiding gekregen: Grand Commandeur van de Confrérie du Sabre d’Or. Het is goed zo.”
Bert Woudenberg 07-11-24, 19:02 Laatste update: 07-11-24, 19:49
Heel mooi geschreven .en daam is een ontzettende goede gastheer en een lieve man in de flat waar hij woont is hij een geliefd persoon .zowel op de biljartclub als de klaverjas avond je bent een bijzondere lieve man .gr van Thea vergouwe
Beste Daam
De mooiste herineringen aan een geweldig gastheer en
aimabel mens, heel veel sterkte en een fantastisch feest.
joop Fagel
Grote, kleine vriend Daam,
In dit verhaal herken ik je helemaal. Ook de gang met al jouw dik verdiende oorkondes en prachtige foto’s.
Ik ga jouw prachtige verhalen missen mijn ‘grote, kleine vriend’ en ‘zuipoloog’ zoals jezelf zei.
De wijnen werden door jou zeer kritisch geproefd en beoordeeld. Het was een genot om met jou opstap te gaan.
En ook dit verhaal geeft eigenlijk maar een klein stukje weer wat allemaal in jouw leven afgespeeld heeft.
Je kan daar echt een heel leuk en lezenswaardig boek overschrijven, bijvoorbeeld al jouw vrienden een leuk verhaaltje wat zij met jou beleefd hebben.
En ik, geboren in Soerabaja, vergeet nooit het verhaal tijdens onze eerste kennismaking dat jij, ahdoe seg, ontknaapt bent in Soerabaja 😜.
Ik wens jou ondanks alle beperkingen nog een paar vrolijke en hopelijke vreugdevolle maanden met champagne toe 🍾🍾🥂.
Hartelijke groeten,
Leo Rosendahl
Lieve Daam,
Het was een feest om je te mogen kennen, bij je te eten, te proeven en te genieten!
Dank voor alle mooie momenten, ook met Ruud de Geus en alle wijn-liefhebbers!
Een prachtig feest toegewenst🥂
Geniet🍾
Daam, wat was jij lyrisch over onze keuken
Jij was als miltair in Indië geweest en heb daar de indische hap leren kennen. Na een aantal bezoeken over en weer vroeg je mij of ik een indisch menu in jouw restaurant het Baarsje wilde serveren. Ik heb dat met heel veel plezier gedaan. Wat was jij een gastheer kerel. Geniet van je laatste Party.
Ulpho van der Zalm